Een introductie

Heb je serieuze interesse, wil je je graag verdiepen in de schietsport of ben je benieuwd of de schietsport echt wat voor jou is? Breng dan eens een bezoek aan onze schietvereniging in Putten voor een introductie.

Gedurende de introductie maak je kennis met de vereniging, de disciplines die bij ons geschoten kunnen worden en niet op de laatste plaats, het daadwerkelijk schieten. Tijdens de introductie kan er met geweer, pistool of revolver worden geschoten, uitsluitend met klein kaliber (.22LR). Een introductie gebeurt altijd onder begeleiding van een ervaren sportschutter, trainer of bestuurslid.

Voor een introductie zijn de volgende zaken belangrijk:

 • Neem even contact op om een afspraak te maken;
 • Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt, een rijbewijs voldoet ook;
 • Neem niet onverwacht meer mensen mee, laat dit van tevoren weten.

LET OP: per 15-10-2020 zijn we door de geldende corona maatregelen niet in staat om op de reguliere wijze introducties te verzorgen. Neem toch gerust contact met ons op. Wij plaatsen je op een wachtlijst en zullen je benaderen zodra we in staat zijn om een kwalitatief goede introductie te verzorgen!

lid worden

Heb je een introductie gehad, ben je al lid bij een andere vereniging of weet je al zeker dat je lid wil worden?

Stap 1

Neem contact op via secretaris@wilhelmtellputten.nl. Je krijgt dan van onze secretaris digitaal een instructie toegestuurd om tot een complete administratie te komen.

Als toekomstig lid hebben we de volgende zaken van je nodig:

 • Een ingevuld aanmeldformulier voor ons ledenbestand;
 • Een originele VOG (voor nieuwe leden);
 • Als je al sportschutter bent volstaat een kopie van je verlof ook;
 • Een recente (pas)foto.

Je ontvangt van ons instructie voor het aanvragen van een VOG. Na het indienen van de aanvraag word je gescreend door het Ministerie van Justitie en Veiligheid op het screeningsprofiel ‘lidmaatschap schietsportvereniging’. De VOG is hét bewijs van goed gedrag. Dit proces kan theoretisch tot 6 weken duren, in de praktijk blijkt het binnen een paar dagen geregeld.

Stap 2

Als je alle documenten compleet hebt, maak je via de secretaris een afspraak om je aanmelding door te nemen.
Dit lijkt misschien wat ouderwets, maar dit stelt ons in staat om persoonlijk contact te hebben met toekomstige leden.
Bij het doornemen van het aanmeldformulier wordt er gelijk kennis gemaakt met één of twee bestuursleden.

Stap 3

Na dit gesprek word je aangemeld in ons systeem. De hoofdtrainer nodigt je uit voor het vervolgtraject.

Veiligheidscursus

Elk nieuw lid krijgt een uitnodiging van onze hoofdtrainer om eerst de basisveiligheid van de schietsport onder de knie te krijgen, dit wordt klassikaal gedaan. Daarop volgt een kort examen. Na het behalen van het examen wordt samen met de schutter gekeken welke discipline hij/zij als eerste wil gaan oppakken.

Het vervolg van de training wordt gedaan onder begeleiding van een gecertificeerde trainer. De schutter mag zelfstandig schieten in een bepaalde discipline als het examen voor die discipline behaald is; dit wordt gedaan middels een examenkaart.

Ben je er al uit?

Neem dan gerust contact met ons op voor een introductie of een afspraak om langs te komen. Als je van tevoren een afspraak maakt zijn we er zeker van dat er iemand is om je te begeleiden.

Een verlof, fasering, hoe werkt dat?
 • De uitgebreide tekst is toegankelijk via de site van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie: https://www.knsa.nl/de-knsa/wet-en-regelgeving/wet-wapens-en-munitie/
 • In het kort komt het erop neer dat u na 18 maanden lidmaatschap (6 maanden aspirantlid + 12 maanden volwaardig lid) een verzoek kunt indienen voor een eerste verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen, zoals het zo mooi heet. Natuurlijk is er ook niets mis met het schieten met de verenigingswapens, wat u dan ook gewoon kunt blijven doen!
 • Mocht u wel een eigen wapen willen aanschaffen, dan zijn hier beperkingen voor gesteld:
 • Dit eerste verlof moet worden aangevraagd voor een (1) wapen dat geschikt is voor een beperkt aantal officieel goedgekeurde disciplines en in principe is dit altijd een zogenaamd ‘klein kaliber’ wapen – waarmee de populaire randvuurmunitie ‘.22LR’ (long rifle – ook voor gebruik in pistolen en revolvers hoor) wordt verschoten.
 • Nadat de eerste termijn van 12 maanden voor dit eerste verlof is afgelopen en het verlof (tegen betaling) bij de politie is verlengd, kunt u de stap maken naar andere disciplines en bijbehorende wapens.Als het eenmaal zo ver is, praten we u graag bij!

U ziet het: het heeft heel wat voeten in de aarde, maar dit heeft als gevolg dat de schietsport een van de veiligste sporten is die in Nederland worden beoefend. Sportschutter word je niet zomaar; door het voortdurende toezicht en in de afgelopen jaren verder aangescherpte wet- en regelgeving kunnen verantwoordelijke en goedwillende sporters veilig hun hobby uitoefenen!

Hoe kan ik lid worden?

Misschien kent u iemand die al lid is of hebt u meegedaan aan het jaarlijkse bedrijventoernooi? Of bent u gewoon geïnteresseerd in de schietsport die bij onze vereniging beoefend kan worden? Bedenk dan het volgende:

 • In principe kan iedereen met een normale fysieke gezondheid deelnemen aan alle takken van de schietsport, maar ook zijn er zeker mogelijkheden voor mensen met een beperking.
 • Het begint met een kennismakingsgesprek met een of meer bestuursleden, gevolgd door een rondleiding door het clubgebouw. Neem daarvoor contact op via deze link of lees eerst verder.
 • Als u besluit lid te worden, kunt u de procedure hiervoor in gang zetten samen met het bestuur.
 • Omdat de wet (begrijpelijkerwijs) strenge eisen stelt aan het omgaan met en bezit van vuurwapens, is ook het proces van aanmelden aan meer regels gebonden dan dat van andere verenigingen.
 • Allereerst vult u de aanmeldingsformulieren in, thuis of ter plekke met het bestuurslid/de bestuursleden.
 • Dit dient te worden aangeboden samen met een pasfoto en een VOG-formulier (“Verklaring omtrent het gedrag”), verkrijgbaar via uw gemeente. (Hier zijn kosten aan verbonden, aan het gemeenteloket kost dit momenteel €41,35 maar het kan ook online via www.justis.nl. Houd rekening met een behandelperiode van meerdere weken.)
 • Mocht u reeds lid zijn van een andere schietvereniging, dan komt deze bepaling te vervallen.
 • Als uw aanvraag door het bestuur is verwerkt, krijgt u hiervan bericht. Wij gaan ervan uit dat er een positief besluit volgt.
 • Nu treedt voor u de periode van aspirantlidmaatschap in. Deze duurt 6 maanden. In dit eerste half jaar krijgt u het volgende aangeboden:– Algemene veiligheidscursus;– Lessen klein kaliber karabijn of geweer (naar keuze);– Lessen klein kaliber revolver of pistool (naar keuze).U kunt in dit eerste halfjaar dus een goed beeld krijgen van de schietsport en het lidmaatschap bij Wilhelm Tell. Andersom krijgt de vereniging ook een goed beeld van u als (potentieel) lid.
 • Na de eerste 6 maanden zijn er twee mogelijkheden: u geeft aan niet verder te willen in de schietsport en bedankt als lid óf – en dit is veel waarschijnlijker – u wordt volwaardig lid; deze periode duurt 12 maanden.U kunt dan naar keuze de volgende lessen volgen:– Groot kaliber pistool of revolver;– Groot kaliber geweer (enkelschots, grendelsysteem);– Groot kaliber geweer (semi-automatisch)– Steel plates cursus
 • Na de eerste 12 maanden volwaardig lidmaatschap, waarin u verder aan alle club- en wettelijke vereisten hebt voldaan, kunt u een aanvraag doen voor een verlof voor eigen vuurwapens.
Hoe kan ik op de vereniging betalen?

Helaas hebben we (nog) geen digitale betaalmiddelen. Daarom kunt u alleen met contant geld afrekenen aan de bar. Kosten voor het lidmaatschap worden per post verstuurd en kunnen worden overgemaakt.

Kan ik als gastschutter of jager gebruik maken van de banen?

Als u géén lid bent van onze vereniging, maar u wilt wel gebruik maken van onze faciliteiten dan kunt u als ‘gastschutter’ terecht tijdens onze openingstijden.

 • Bij de bar kunt u een toegangsbewijs kopen, de kosten hiervoor bedragen 10 euro
 • Bij de baancommandant kunt u zich met uw toegangsbewijs als gastschutter melden
 • U kunt vrij gebruik maken van de banen, rekening houdend met de baanrestricties. Deze hangen bij elke baan.
 • Wilt u gebruik maken van de plate baan? Neem dan contact op of vraag een van de aanwezige eigen leden om u te begeleiden.
Kan ik hier een (kinder)feestje organiseren?

Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om de schietsport te ontdekken. Dit doen wij op individuele basis vanuit interesse in een lidmaatschap. Helaas hebben wij niet de vrijwilligerscapaciteit om (kinder)feestjes te organiseren.

Wat kost een lidmaatschap?
Momenteel hanteren wij de volgende lidmaatschapsprijzen (tarieven 2020):
Hoofdlid – €190
Nevenlid – €160
Gezinslid – €133,50
Jeugdlid – €65

Als u voor het eerst lid wordt rekenen wij tevens €60 voor eenmalige inschrijfkosten en €8 voor de borg van de toegangstag. Jeugdleden betalen €20 voor eenmalige inschrijfkosten. 

Hiervoor krijgt u:

 • Training in klein kaliber karabijn/geweer en klein kaliber pistool/revolver tijdens de aspirant lidmaatschap fase
 • Toegang tot de verenigingswapens
 • Doelkaarten voor training op de vereniging en voor deelname aan de interne competitie(s)
Zijn de banen geschikt voor de discipline historische wapens?

Onze schietbanen hebben niet de luchtafvoercapaciteit om historische wapens die gebruik maken van zwartkruit te faciliteren. Het is wel mogelijk om met een zwartkruitvervanger te schieten, mits het wapen veilig genoeg is hiervoor.

Contact

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.